Debat om bosætning, ref. fra møde 6, nov. 2018
Debat om bosætning: Kommunalt medspil ønskes
“Det gælder vores skoler og dagligvarebutikker” var overskriften, da områdets lokalråd, Liga Syd og Kommunal-politisk Forum indbød til debat med hele 7 oplægsholdere, der søgte at anvise udveje:
Formand for byrådets Plan- og Vejudvalg, Hans Okholm, understregede, hvor stærkt det går i Silkeborg: 250 nye boliger på et år. Ingen af dem var ledige efter én måned. Han forstod ønsket fra Syd om del i væksten, men… “hvis vi ikke lader dem flytte ind hos os, så flytter de ind i nabokommunerne”. Hans trøst var, at kommunen p.t. står økonomisk stærkt: Så stærkt, at vi ikke her lukket skoler længe.
Søren Kristensen, viceborgmester og formand for byrådets Børne&Ungeudvalg, fulgte op med ros til netop skolesamarbejdet mellem Frisholm og Bryrup og tilsvarende mellem daginstitutionerne. Det er forbilledligt for kommunen, sagde han og tilkendegav, at man politisk var klar over, at elevtallet vil falde de næste 6 år før en forventet stigning.
Nr. Snede kan det: 47 nye boliger
Direktør for Silkeborg Boligselskab, René Skau Björnsson, tilkendegav, at selskabet gerne bygger nyt i syd. Han så frem til, at den kommunale kvote for almennyttigt boligbyggeri hæves – og at oplandet får sin del deraf. Overraskende var hans oplysning, at der alene i Bryrup er 120 på venteliste til SB’s boliger.
Investeringsviljen går ikke altid uden om de mindre byer. Det kan Nr. Snede bevidne. Her – med ca. 1.800 indbyggere – har Nr. Snede Byinvest, fundet midler til og samarbejde med bolig-selskabet Domea om at opføre 47 midtby leje- og ejerboliger i 2019.
Om projektet sagde en af de investeringsvillige byggeentre-prenører, Ole Nørgaard Andersen, at “Nama Parken vil opfylde ældres ønske om noget mindre og give børnefamilier mulighed for at overtage byens store huse og haver”.
Silkeborg sælger jo sig selv
Fra lokalrådene lød det enstemmigt, at boligudviklingen er afgørende for områdets mulighed for at fastholde dagligvarebutikker og skoler.
Flemming Madsen, Gjessø, efterlyste risikovillighed til byggemodning. Kim Egeskov, Them-Salten, påpegede, at den kommunale prognose bygger på kendte forudsætninger, og “at kommunen i højere grad må medvirke til at ændre forudsæt-ningerne”.
Erik Markvad, Skovlandet, fandt, at kommunen “går efter de lavthængende frugter. Bygger man i Silkeborg, kan man forvente en prisstigning, mens det modsatte er tilfældet hernede. Kommunen må være aktiv part i fordelingspolitikken, hvis man vil oplandet noget”.