Forslag udeliv: Naturpark i Syd

af Stig Skovbo og Henrik Jacobsen, Liga Syd

Skal den sydlige del af Silkeborg Kommune rumme en naturpark som et sammenhængende område af varierede natur- og landskabstyper med Vrads og et natur-/formidlingssted i sin midte og såkaldte Outdoor hot-spots i Bryrup, Gjessø og Them?

Hvis det stod til 42 fremmødte deltagere til borgermødet i Toftebjerg  Medborgerhus om Silkeborg kommunens kommende strategi for udeliv, så ja. Her var der generel opbakning til at undersøge muligheden for, at det nuværende ”Natura 2000 område 53” kan blive en naturpark efter Friluftsrådets definition af samme (uden at Naturpark skal forveksles med begrebet Nationalpark).

Forslaget om ”Naturpark Silkeborg Syd” indgår nu med et stort antal øvrige forslag i det høringssvar, som den sydlige del af kommunen byder ind med til det igangværende udformning af en kommunal strategi for, hvordan kommunen i det hele taget kan konkretisere sit motto som Danmarks Outdoor hovedstad.

Apropos netop det motto er forslaget fra Syd også en overvejelse om at omdøbe projektet “Udeliv i verdensklasse” for netop at understrege, at områderne omkring Silkeborg by har så meget mere at byde på.

Mange holder møde med outdoor på programmet, men næppe andre steder end i Them er det med to “rigtige outdoor-vildmarksmænd” blandt de fremmødte. Her fra Liga Syds møde på Medborgerhuset Toftebjerg med den tidligere “Alene i Vildmarken”- vinder, Lars Nyhuus Henriksen, Vrads (th) og (tv) Flemming Sanggaard, Fogstrup – der i øvrigt samme aften også optrådte på DRtv i den anden af i alt otte udsendelser om at blive bedst til at leve det barske liv i Altas nordnorske ødemark (foto: Jens Bloch)

Se uddybende tekst om projektet her på Liga Syds hjemmeside.