Det sker – omtale og fotos

Der skal samarbejdes på tværs

Ved byrådsvalget i 2017 kunne gl. Them kommune kun stille 7 lokale kandidater, hvilket var hele 34 lokale kandidater færre end ved det sidste valg som selvstændig kommune i 2001.

Så er det et faresignal om vigende politisk indflydelse? Og skal der gøres ved det, spurgte Kommunalpolitisk Forum og Liga Syd på sit lokalpolitiske debatmøde den 9. oktober.

Konklusionen blev – efter 4 debatindlæg og en række kommentarer fra de halvt hundrede mødte, at der skal gøres en indsats – og at den skal gøres i samarbejde på tværs af foreninger for i højere grad at inddrage lokalbefolkningen!

Som hovedtaler var kommunalforsker Roger Buch indkaldt. Han lagde hårdt ud med at fastslå, at lokal indflydelse ikke har sammenhæng med antallet af lokale byrådskandidater: Det er internationale, geopolitiske vilkår, som driver udviklingen. Herunder at folk flytter mod storbyerne nu, hvor vi har skiftet til at være et servicesamfund. Alt det kan byrådspolitikerne ligesom ikke rigtigt gøre noget ved!

Vigtigst er ildsjæle og initiativrige foreninger
For Roger Buch var det derimod lokale ildsjæle og initiativrige foreninger, som var den drivkraft, der gør gode bosteder endnu bedre. -Hvis man antager, at der er en trend af familier, som vil på landet, så kommer den trend ikke til at ændre grundstrukturen. Den udsætter blot døden. Så sørg i det mindste for at få det sjovt på vejen derhen, lød kommunalforskerens humoristisk, kontante råd!

I sit indlæg indrømmede formand for den socialdemokratiske fællesledelse i Silkeborg kommune, Poul Erik Skov Heunecke, at han ikke i dag ville have fusioneret de lokale vælgerforeninger ind i storkommune-regi. Han lovede at se på, hvordan partiet kunne flytte lokale aktiviteter ud i Syd.

Lokal indflydelse betyder noget…
Modsat S har Venstre bevaret sine lokale vælgerforeninger, hvad formanden for Them-Bryrup Venstrevælgerforening, Bent Jensen, mente styrkede de lokale kandidaters kendthed hos vælgerkorpset.

Det forhold bekræftede redaktør Rasmus Viuff, Midtjyllands Avis: “Lokalområderne i den gl. Kjellerup kommune holder sammen i en sund og naturlig skepsis over for centralmagten. Lokal indflydelse er vigtig i udvalg og administration – inden byrådet beslutter sig”.

Hvortil Find Poulsen, Them, kunne tilføje: “Vi havde næppe fået fodgængerovergange i Salten og Them uden lokal påvirkning. Administrationen havde jo sagt nej”.

For interesserede mødedeltagere er her  Link til Roger Buchs foredrag/slides

 

——————

2018 – Fugletur

30 morgenduelige

var med på Liga Syds og Them Menighedsråds traditionelle fugletur – i år også i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening. De morgenfriske mødtes 27. maj i Salten Skov. Herfra berettede Mogens Stendal i tekst og billeder (følg link herunder til Den Lokale Avis). På turen fortalte Andreas Winding og Jens Muff, begge Bryrup, engageret om områdets fugleliv.

http://www.e-pages.dk/denlokaleavis/509/

 

 

 

 

 

Årets gang – 2017
Maj
Plante-bytte-dag
Igen i år blev der byttet planter på livet løs, da der var plante-bytte-dag den 6. maj. Tak til Bent Karkov der velvilligt åbnede for sin have til dagens arrangement. 

 

April

Lokale kunstnere udstiller
I forbindelse med åbningen af det nye kulturhus i Them har Liga Syd samlet en række lokale kunstnere, som hver udstiller ét værk eller to.
Udstillingen kan ses den 25. -27. april i tidsrummet 10-20, samt 28. april kl. 10-14.
Du kan opleve værker fra disse kunstnere:
Ann Thorup – Annie Nyhus – Lene Petersen – Jette Nors – Anne-Grethe Kousgaard – Karin Grünberger – Margit Vica Madsen – Jane Lerche – Ulla Pedersen – Eva Krøll

Indvielsen af det nye kulturhus/bibliotek Toftebjerg
Den 25. april blev det flotte nye Toftebjerg indviet, med taler, musik og kunstudstilling. 
På vegne af Liga Syd holdt formand Stig Skovbo en tale – du kan læse talen her. 

Affaldsindsamling
Søndag d. 2. april samlede 35.000 danskere affald.
Vi var 17 m/k ( heraf 8 spejdere)  i Them og 13 m/k i Bryrup.
Det er helt utroligt hvor meget affald man kan finde på et par timer. Vi fandt f.eks en drone (som via FB allerede fandt sin ejermand inden dagen var omme) et 4 meter langt pvc rør, en dåse øl (med øl), dæk, 5 bundter reklamer, et dæksel til et bilhjul på naturstien ! OG et forsvunden LIGA SYD skilt (lidt pinligt måske 😍)
Til os der samlede ved landeveje kom der klapsalver og “tak skal I ha” fra cykelryttere. I Them dukkede der en kage op til alle.
Tak til alle for jeres deltagelse. Håber vi ses igen næste år.

Årets gang – 2016

Oktober
På svampetur med Liga Syd i Palsgård Skov
20 motiverede deltagere var mødt op med kurve og svampebøger.
Vi var heldige: Skoven var klædt i de flotteste efterårs farver – og vi fandt mange forskellige svampe. Rørhat, kantarel, gran-svovlhat, blækhat, pigsvamp, støvbold, løg-bruskhat, fluesvampe,  mælkehatte, stinksvamp, køllesvamp og mange andre.
Vi havde kyndig vejledning af Niels og Stig som hjalp med at artsbestemme, sortere i spiselige og uspiselige og gode råd til tilberedning.
Vi sluttede turen med medbragt kaffe og en dram.
En rigtig fin og hyggelig tur og stegte gran-svovlhatte smagte dejligt.

3AE2CA89-DE58-4D93-BB4C-D29E7CAAC802rødbrun rørhatparyk-blækhatkantarelgran-svovlhatgran-svovlhat og knippe-svovlhatfluesvampE3082B6A-4E25-4B6D-9711-8833B0FC55D2538D86A6-A29E-4E18-97A5-763360636D8Cstøvbolde

September
”Der skal ikke sælges statsskov – hverken omkring Silkeborg eller andre steder i DK”.
Dette var 7 lokale politikeres hovedbudskab på Liga Syds politikerhøring d. 28.9. Det kom dog også frem, at væsentlige dele af regeringens støttepartier har skiftet mening siden foråret, hvor udmeldingerne var ganske anderledes.

Op til forhandlinger om ”Naturpakken” i foråret var såvel LA, V og DF positive og klare fortalere for salg bla. via partiernes miljøordførere. I dag har såvel V som DF dog skiftet holdning – 180 grader rundt.

Hvert 3.-5. år viser historien, at statsskovenes ejermæssige status – og dermed måske også statsskovenes adgangsmæssige vilkår – bliver sat i spil i forhold til at skaffe indtægter til finansloven.

Det er derfor nok ikke sidste gang, at der bliver behov for at afklare, hvad vore politikere så til den tid mener om salg af vore fælles skove, når Riget igen fattes penge…

Henrik Jacobsen

skovmoede-i-them

Under politikerhøringen på Toftebjerg Medborgerhus drøftes udmeldingerne blandt aftenens tilhørere

 

 

 

 

 

 

 

 

Maj 
Fuglesangstur søndag den 8. maj
En dejlig forårs morgen mødtes 30-35 morgenfriske deltagere ved Gjessø forsamlingshus. Turen var arrangeret i fællesskab med Them menighedsråd og Liga Syd.
Henrik Birk, Jens Muff og Jørgen Ballegaard guidede os igennem alle fuglestemmerne i den nyudsprungne bøgeskov.
Munk, rødhals, musvit, huldre, gærdesmutte, løvsanger, skovsanger og mange flere blev vi præsenteret for. Sågar en lærke dukkede op (en lommelærke)
Bagefter var der evaluering med morgenkaffe og rundstykker på Bødskovgårdvej.
Senere var der gudstjeneste i Brande kirke.

3E9DAEBD-37E7-4324-9F2F-0E61A7E40D4F

 

 

April
Affald i stride strømme
25 fyldte affaldssække. Eller omkring 250 kg affald. Det blev resultatet af den lokale affaldsindsamling søndag den 17. april. Og så har vi endda ikke medtaget, hvad lokalrådet og borgere har indsamlet i Gjessø, hvad Vrads-beboere har indsamlet på indfaldsvejene til landsbyen, og hvad daginstitutioner i Gjessø og Bryrup har indsamlet i løbet af sidste uge.

Det er nu tredje år i træk, hvor Liga Syd koordinerer en lokal rensning af grøftekanter og stinet i Silkeborg Syd. Indsamlingen indgår i Danmarks Naturfredningsforenings årlige landsindsamling, hvor der er i år var tilmeldt mere end 900 indsamlingssteder. Bilka støtter landsindsamlingen med 1 krone per kilo indsamlet skrald, så Danmarks Naturfredningsforening har fået et klækkelig tilskud til deres aktiviteter.

I år var vi omkring 20 indsamlere i henholdsvis Them og Bryrup. Heldigvis var der nye ansigter, men det er meget ”Tordenskjolds soldater”, der møder op. Vi går derfor i tænkeboks forud for indsamlingen i foråret 2017: – hvordan kan vi sikre, at skolerne – og dermed næste generation – påtager sig et medansvar for et rent nærmiljø? Og hvordan udfordrer vi den ubetænksomme trafikant, der lodser cigaretpakninger og øldåser ud af vinduet? Der skal være en årlig progression i aktiviteten, hvis det skal give mening at fortsætte indsamlingen i regi af Liga Syd. Gode ideer velkommes derfor ….

2115FF2B-7734-4A48-9239-CB5A10B92F71

Køerne på græs
Også i Liga Syds område fejrede man store Økodag, søndag den 17. april.
Det skete i Sepstrup på Sepstrup Vestergaard. Her havde familien Nebel slået dørene op til gården, hvor 135 malkekøer fik lov at komme på græs for første gang i år.

Se hvor glade køerne er.

En tusindtallig skare havde taget imod tilbuddet. Udover at nyde køernes glæde over foråret kunne man også få indblik i, hvad økolog egentlig er for noget. Der var også mulighed for at smage ristede økologiske pølser og øko-oste fra Them Mejeri, som gården leverer mælken til. I tilgift var der mange andre muligheder for aktiviteter for hele familien. Bl.a. havde 5.a på Gjessø skole lavet en stand, hvor man kunne fabrikere en fuglekasse og derved støtte klassens lejrtur.

 

 

Årets gang – 2015

Tirsdagsture på MTB skudt godt igang
Kan det lykkes at samle borgere fra Silkeborg Syd om en kombination af motion og naturoplevelser? Samarbejdet mellem Themhallerne og Liga Syd om motionscykling i vore udstrakte skovområder kom i hvert fald godt fra start. Tirsdag den 18. august var 18 voksne – både mænd og kvinder – mødt op ved Themhallerne til den første af fire tirsdagsture, hvor vi i samlet flok går på opdagelse i forskellige skovområder i Silkeborg Syd. Alle med brede dæk (MTB-cykler), men ellers en blanding af begyndere og øvede. I alt tilbagelagde vi 23,2 km på en kuperet rute i Pårup Skov, Løndal Skov og Velling skovene. Undervejs var der korte pauser ved Hundsø og Velling Kalv. Godt to timer tog det, før vi var tilbage ved Frisholm.
På næste tirsdag går vi på opdagelse i andre lokale skovområder. Mød op, hvis du ønsker at opleve nye hjørner af vore naturskønne omgivelser. Alle ture starter fra Themhallerne (Frisholmvej) kl. 17 og varer ca. 2 timer.


Hyggeligt og indbringende loppemarked
Tak til alle som donerede effekter, tak til jer med egne stande og tak til alle jer som besøgte loppemarkedet. Vi havde håbet på at kunne indbringe mellem 5- og 6000 kr. til Liga Syds fremtidige arbejde, og sørme om ikke vi nåede op på 6500 kr.
Vi er meget glade og tilfredse og påtænker at gentage succesen en anden gang.
Herunder lidt billeder fra dagen.


Søhøjlandets Økomuseum??? I Them og Bryrup? Hvad er nu det!
På torvet i Them, på det lille r øde hus med grill og toiletter, er der på væggen ud mod vejen et stort farverigt skilt. Og på den gamle stationsbygning i Bryrup, på væggen ud mod Østervang, er der et helt tilsvarende skilt.. Skiltene har hængt der i mange år, de er en del af bybilledet og man ænser dem knap nok.. Men de har faktisk en historie at fortælle.

TavleSkiltene viser et landkort over Søhøjlandet og markerer med en særlig farve de gamle Søhøjlandskommuner, Ry, Brædstrup, Them og Skanderborg. Landkortet er omkranset af små billeder med naturperler og andre attraktioner i området. Der er også forældede kontaktoplysninger – en henvisning til en (nedlagt) hjemmeside og et (nedlagt) Turistkontor (Bryrup Turistbureau), hvoraf kan udledes, at formålet med skiltene bl.a. har været at bidrage med turistinformation.

Skiltene har også en meget tydelig overskrift “Søhøjlandets Økomuseum” og en forklarende følgetekst om, at det drejer sig om et netværk på tværs af de fire kommuner i Søhøjlandets kerneområde. Et økomuseum er ikke afgrænset til en eller flere bygninger, men er et samarbejde mellem borgere og lokale interessenter, der fortolker og omsætter den lokale natur- og kulturarv til en drivkraft i udviklingen. F.eks lokalhistorie formidlet på stedet. Herigennem bliver borgerne mere vidende om lokalområdets attraktioner og andre kvaliteter, – og dermed endnu bedre ambassadører for lokalsamfundet (med endnu større lyst til at blive boende)..

Søhøjlandets Økomuseum blev etableret i 2004 og skiltene kom op i områdets hovedbyer omkring 2005/06 – så de har snart hængt der i 10 år. Med kommunalreformen i 2007 overgik ansvaret for at understøtte økomuseumsarbejdet til storkommunerne Horsens, Skanderborg og Silkeborg. I Horsens og Skanderborg Kommuner fortsatte arbejde i årene herefter i netværket “Oplev Søhøjlandet” mens det i Silkeborg Kommune gik helt i stå.

– Men skiltene hænger der endnu. Vidner om rigtig godt skiltekram (10 år og næsten så gode som nye, slet ikke falmet!) og en rigtig god ide, der – hvem ved? – måske fortsat har en fremtid for sig.

Torben Hansen

Fuglestemmetur
Et par og tyve deltog i fuglestemmeturen, der var arrangeret i fællesskab mellem menighedsrådet i Them og Liga Syd.
Undervejs blev vi kyndigt guidet af tre kompetente fuglekyndige: Jørgen Ballegaard, Henrik Birk og Jens Muff.

Plantebyttedag
Fotos fra en våd men hyggelig plantebyttedag i Vrads lørdag den 9. maj 2015. Godt 50 forskellige plantearter skiftede ejerskab i løbet af seancen.

Besøg i Kristians æbleskov
12 æbleentusiaster fra Liga Syd besøgte Kristian i Klovborg onsdag den 6. maj 2015. Lidt før æbletræerne for alvor går i blomst. Og uden anden dagsorden end ved selvsyn at se den 85 år gamle æblelund, som Kristians farfar i sin tid tilplantede med oprindeligt 120 æbletræer af gamle danske sorter.
Inden smagsprøver på most og cider blev nedsvælget, havde vi lejlighed til at besigtige det lige så gamle mosteri, som Kristian selv løbende vedligeholder. For hvert glas cider steg lydniveauet i gårdhaven markant. Det samme skete for klogskaben i deltagerkredsens bidrag til videndeling om æblerier.
Skønt samvær. Mere af samme slags, tak …….

Naturvandringen mellem jul og nytår blev en god og smuk oplevelse. Tak til alle jer som deltog.
“Omkring 20 personer deltog i den to timer lange naturvandring i Velling-skovene mandag den 29. december. Rimfrost og stille vejr satte sammen med julens snefald en dekorativ vinterstemning for naturoplevelsen. Og en kyndig guidning af Jørgen Ballegaard delte rundhåndet ud af store indsigt i landskabets dramatiske tilblivelse under og efter sidste istid, af tankerne for skovdriften i området og ikke mindst omkring fuglelivet, der optræder i det danske vinterlandskab. Også andre deltagere i vandringen øste af deres store lokalkendskab og viden om naturen. En munter formiddag med motion og læring i skøn forening.”

Skønne billeder fra Skærbæk plantage. Indsendt af Stig Skovbo vedlagt nedenstående tekst:
“Et par timers vandring ved middagstid i den mennesketomme natur i Skærbæk Plantage. Foruden en del rådyr mødte vi to flokke kronvildt. Mest imponerende var en gruppe på 7-8 unge kronhjorte, der på række krydsede vores sti i en afstand af ca. 50 meter.Områdets tre større søer gennemstrømmes af Salten Å og dens sideløb. Uden frostnætter står de fleste løvfældende træer stadig med efterårsløvets flotte farver.”